Bädda giftfritt till barnen – tips på kemikaliesmarta sängkläder, kuddar och täcken!

majvillan

Just det här med barnens sovrum och särskilt sängen där barnen spenderar så mycket tid känns som ett högprioriterat område för mig när det kommer till att hitta bra, kemikaliesmarta alternativ. Det tog mig ett tag att förstå att barnens täcken och kuddar i polyester i själva verket är plast, ett material som jag vill undvika i just barnens sovrum och säng.

Kemikaliesmarta kuddar

Om vi börjar med kuddar så finns det olika naturmaterial att rekommendera. Titta gärna så att yttertyget är av GOTS-märkt bomull.

– Ekologisk ullstoppning, hos t.ex. Grön interiör eller Näva Ekotextil

– Ekologisk bomullstoppning, hos t.ex. Grön interiör

– Hirs, bovete, dinkel, eller spelt hos t.ex. Näva Ekotextil.

Jag har provat Prolanas kudde med ekologisk ullstoppning till båda barnen. De är bra men rätt så platta vilket passar till lite mindre barn. Den modell som säljs på Näva Ekotextil kommer från Lotus Natural Sleep och är något mindre men däremot lite fastare och mer stoppad än den från Prolana.

Här ser ni Prolanas kudde längst fram och Lotus Natural Sleep längst bak. Både med GOTS-märkt yttertyg och stoppad med ekologisk ull.

Här ser ni Prolanas kudde längst fram och Lotus Natural Sleep längst bak. Både med GOTS-märkt yttertyg och stoppade med ull.

Prolanas barnkudde "Mira" med ullstoppning och ekologiskt bomullsöverdrag.

Prolanas barnkudde ”Mira” med ullstoppning och ekologiskt bomullsöverdrag.

Barnkudde från Lotus Natural Sleep, ekologiskt yttertyg i bomull och stoppad med ull.

Barnkudde från Lotus Natural Sleep, ekologiskt yttertyg i bomull och stoppad med ull.

Till lite större barn skulle jag nog satsa direkt på en kudde i vuxenstorlek, t.ex. Prolanas kudde för vuxna stoppad med ekologisk bomull, eller en bovete/hirs/dinkel eller speltkudde.

Personligen är jag mycket nöjd med min dinkelkudde inköpt från Näva Ekotextil. Den formar sig perfekt efter huvudet och är lagom fast. Våra barn kryper gärna in i vår säng på natten och ville tidigare gärna sno mammas kudde. Så där låg jag på kanten av min kära dinkelkudde medans barnen belåtet snarkade vidare.  Efter ett tag bestämde jag mig för att fylla på kuddförrådet och ha några extra hirskuddar i sängen till barnen så nu sover vi alla nöjda och belåtna igen!

kuddehirs

Min sköna kudde från Ekotextil.se med ekologiskt bomullsöverdrag och stoppad med spelt/dinkel.

En annan variant från Ekotextil.se, ekologiskt bomullstyg och stoppad med hirs.

En annan variant från Ekotextil.se, ekologiskt bomullstyg och stoppad med hirs.

Kemikaliesmarta täcken

När det kommer till täcken är min rekommendation också att satsa på naturmaterial, antingen bomull eller ull. Jag har provat ett täcke i 100 procent bomull från Jysk. Det är Öko-tex märkt men tyvärr så är bomullen inte ekologisk. Därför såg jag till att tvätta täcket flera gånger innan användning för att få bort eventuella kemikalierester. Det positiva med det täcket är att det kan tvättas på 60 grader efter diverse olyckor i sängen.

Du hittar även bra bomullstäcken hos Minimundus och hos Grön Interiör av märket Prolana.

Bomullstäcke från Jysk kan vara ett bra budgetalternativ.

Bomullstäcke från Jysk kan vara ett bra budgetalternativ.

Min absoluta favorit är dock att köpa en mysig ullfilt och stoppa in i påslakanet. I somras investerade jag i två härliga ullfiltar från Klippan. Ull är ett material som andas och fungerar bra både på sommar och vinter. Den enda nackdelen jag kan komma på är att filtarna bara kan tvättas på lägre temperatur.

Underbara ullfiltar från Klippan som är så lätta och sköna att sova med.

Underbara ullfiltar från Klippan som är så lätta och sköna att sova med.

Kemikaliesmarta sängkläder

När det gäller sängkläder skulle jag absolut satsa på antingen riktigt urtvättade sängkläder eller om du vill köpa nytt så kika efter GOTS-märkta sängkläder. GOTS-märkningen garanterar att bomullen är ekologiskt odlad och att det inte använts skadliga kemikalier i tillverkningsprocessen. Här finns några underbart fina varianter att köpa.

– Majvillan

– Åhléns har både ekologiska sängkläder för barn (GOTS-märkta) och för vuxna

En bra lösning till spjälsängen är annars att klippa isär ett urtvättat vuxenlakan i lagom storlek.

Örngott från Majvillan och påslakan från Åhléns. Båda i ekologisk material och GOTS-certifierad slutprodukt.

Örngott från Majvillan och påslakan från Åhléns. Båda i ekologisk material och GOTS-certifierad slutprodukt.

Eller varför inte önska dig ett bäddset i doppresent? Vi har tidigare även skrivit om hur du får till en giftminimerad säng till dina barn. Kolla gärna där för insipiration. Snart kommer även mer inspiration kring just sängen och tips på hur du kan sy din egen bäddmadrass av boveteskal för en bråkdel av priset det kostar att köpa en ny. Mer om det i framtida inlägg!

Slumra gott!

Du kanske också gillar...

2 svar

  1. Amos skriver:

    Tack för bilderna! Jag ska beställa dinkelkudden nu :)

  2. Li skriver:

    Bra tips för en som precis sitter och letar nya kuddar till rimligt pris. Fråga – rasslar det inte om hirs- och dinkelkuddarna när det ligger löst i kudden sådär?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>